Slik ønsker jeg å møte deg
Jeg opplever at behovet for å snakke med en ekstern samtalepartner/veileder/terapeut/motivator er stadig økende. I 2023 har min yngste klient vært 6 år og den eldste 86 år. Hvordan jeg møter folk er bygget på den faglige erfaringen og praktiske erfaringen om at tilknytning/å utvikle relasjon er nøkkelen til å komme i en posisjon der man får lov å påvirke den andre personen. Ikke for å forandre mennesket; men bevisstgjøre, inspirere og gi nye perspektiver, ideer og handlingsalternativer – slik at man kan justere og endre atferd – til noe som gir bedre resultater, styrkede relasjoner og økt llit både l seg selv og fra andre.
Min måte å tenke på stemmer svært godt med den Oslo-baserte psykiateren og forfatteren Tormod Huseby. Han skriver i boken «Alene naken. Hvorfor er vi så redd for å være oss selv»:
«Med årene har jeg få mye erfaring med pasienter som dligere gikk i terapi hos lbakeholdne terapeuter. Flere av dem opplevde usikkerhet og ensomhet i terapirommet og avsluttet derfor terapien. De fikk problemer med å knytte seg til terapeuten, fordi det var vanskelig å være seg selv uten et aktivt deltakende medmenneske å forholde seg til. Jeg ser dette som et paradoks: Utgangspunktet for mange som søker hjelp, er at de ikke tør å være seg selv, og så møter de en terapeut som på faglig grunnlag ikke skal fremstå som seg selv. Pasienter føler seg ensom og avvist som seg selv – og avslutter terapien. På bakgrunn av disse erfaringene har jeg valgt å være personlig både i terapirommet og i denne boken. Mitt liv er ikke vesensforskjellig fra verken pasientenes eller andre menneskers. Vi er mye mer like enn ulike. Vi nærer alle de samme behov, lengsler og savn. Jeg tror at hvis jeg skal være en god og tillitvekkende terapeut - og et medmenneske – må jeg være en medreisende; inngå i en gjensidig relasjon. Noen kaller dette BRIDGING; å bygge bro til pasientene, til medmenneskene, til leserne. Å dele erfaringer vårt private liv er svært viktig for å bygge disse broene til andre».